‘Een kantoorbaan? Nooit! Ik word melkveehouder. Net als mijn ouders.’ Dat was de stellige overtuiging van Niels Vermeeren uit Rijsbergen voordat hij stage ging lopen bij Van Dun Advies. Toen sloeg de vonk met ons bedrijf over. Sinds 2019 is hij in vaste dienst als specialist Ruimtelijke Ordening en Milieu op ons kantoor in Gilze.
Wat was jouw jongensdroom?
“Van kinds af aan was het mijn droom om het agrarisch bedrijf van mijn ouders over te nemen. Via de studie Dier & Veehouderij aan de HAS wilde ik me hierop voorbereiden. Dat liep een beetje anders.”
Waardoor liep dit anders?
“Door de onzekerheid in de sector en mijn stage bij Van Dun Advies twijfelde ik of het overnemen van de melkveehouderij nog hét vak voor mij was.”
Wat heb je precies gedaan tijdens je stage?
“Ik kreeg de opdracht om in beeld te brengen wat erop de markt is aan emissiearme vloeren en wat eraan aan zat te komen. Tevens bekeek ik hoe toepasbaar deze vloeren waren voor veehouders. Ik bezocht hiervoor veel leveranciers en interviewde hen om alle ins en outs uit te vragen. Mijn onderzoeksresultaat heb ik in een rapport uitgewerkt. Mijn collega’s gebruiken dit nu om klanten te adviseren over emissiearme vloeren.”
Wat beviel er zo goed aan je stage?
“Het voelde heel goed om inhoudelijk te kunnen bijdragen aan de advisering van Van Dun Groep. Je kunt echt het verschil maken voor een klant. Het advieswerk had mijn serieuze interesse gewekt. Verder zag ik door alle bedrijfsbezoeken dat er meer was dan alleen de melkveehouderij.”
Dan kwam de opvolging voor je ouders in het geding. Wat vonden zij hiervan?
“Zij steunden me volledig in mijn keuze om een andere weg in te slaan. Ze stonden volledig achter mijn gedachten: Melkveehouder ben je 24/7 en daar moet je niet honderd procent maar duizend procent achter staan. Anders werkt het niet. Bovendien kenden ze Van Dun Advies zelf ook. Ze vonden het een mooie werkgever voor me. Hoe ze Van Dun Advies kenden? In 2009 heeft Van Dun Advies de nieuwe stal voor mijn ouders uitgewerkt. We konden hierdoor met de vergunning uitbreiden van 70 melkkoeien naar 180 stuks. Erg ingrijpend.”
Hoe is het met de zaak van je ouders?
“Er is veel veranderd. Nu ik de melkveehouderij niet overnam, hebben mijn ouders de melkveehouderij afgebouwd. Wel ben ik in het bedrijf gebleven. Tot 2023 hebben we nog jongvee gefokt. Onze gronden gebruiken ze nu nog voor de teelt van voer voor maneges. Een kleine foeragehandel dus. Daarnaast werken ze buitenshuis.”
Wat maakt werken bij Van Dun Groep zo leuk?
“De collega’s en de diversiteit van het werk. Geen enkel project is hetzelfde. Grofweg adviseer ik klanten over drie zaken: over de uitbreiding van hun agrarisch bedrijf, over hoe ze met beleid moeten omgaan (bijvoorbeeld emissiearme vloeren) of over welke andere activiteiten mogelijk zijn als een agrariër stopt met boeren. Geen dag is hier hetzelfde.”
Wat is op dit moment je toekomstdroom?
“Ik wil graag specialistisch adviseur worden die klanten breed kan adviseren. Op dit moment ben ik actief als junior adviseur, waar ik mij verder in wil specialiseren’.
Hoe word je voorbereid op die specialistische functie?
“Als je net van school komt, word je bij Van Dun Groep eerst intern heel breed opgeleid op de binnendienst. Zo kun je vanaf het moment dat je als adviseur bij de klant aan tafel gaat ook echt 100% goede adviezen geven. Daarin onderscheidt Van Dun Groep zich wel echt met diverse andere advieskantoren, waar je al heel snel naar de klant wordt gestuurd. Ik vind het fijner dat wij het anders doen. Het komt de kwaliteit van onze advisering ten goede. Uiteindelijk draait het daar ook om.”
Werken bij de Van Dun Groep
Spreekt het verhaal van Niels je aan? Kijk dan eens op onze vacaturepagina voor de openstaande vacatures en wie weet word jij onze nieuwe collega.