06-07-2023

LBV en LBV+ regeling in de praktijk tips van onze adviseurs

De LBV regeling en de LBV+ regeling zijn enkele weken geleden gepubliceerd en deze week opengesteld. Inmiddels hebben we bij Van Dun Advies al vele locaties door mogen rekenen en vele klanten mogen adviseren. Uit al deze praktijksituaties leren we de mogelijkheden, maar ook de aandachtspunten van de regelingen steeds beter kennen. Twijfelt u nog? Lees dan vooral even de ervaringen van onze experts.  

Simone Baijens, adviseur vastgoed & grondzaken bij Verschel & Van Dun:

'Deelname aan een beëindigingsregeling is een proces van meerdere jaren, zorg voor een tijdige voorbereiding.' 

Meedoen aan de beëindigingsregeling veehouderij is een proces wat we samen aangaan en waarbij we in de loop der tijd de toekomst van uw locatie vormgeven. Inschrijven voor de regeling is vrijblijvend. Na beschikkingsdatum heeft u nog altijd een half jaar om te beslissen of u daadwerkelijk mee wilt doen. Waarna uw veehouderij binnen een jaar gesloten moet zijn. Het is daarom wel belangrijk om u in de aanloop naar de beschikking goed voor te bereiden en ook de financiële gevolgen van deelname aan de regeling goed in beeld te hebben. 

Ruud Jansen, adviseur ruimtelijke ordening & milieu bij Van Dun Advies:

Stoppen met je agrarisch bedrijf gaat vaak samen op met het starten van een andere functie/bedrijf op je locatie. Hier is altijd een aanpassing van het bestemmingsplan dan wel een vergunningswijziging voor nodig. Al is het alleen maar om de functie veehouderij van de locatie te verwijderen. De medewerking van de gemeente en provincie zijn hierbij essentieel om met vertrouwen deel te nemen aan de beëindigingsregeling veehouderij. Het sluiten van een veehouderij geeft doorgaans weinig weerstand bij overheden en omgeving. Het starten van een nieuwe activiteit in het buitengebied kan soms minder enthousiast worden ontvangen. Zorg daarom dat u vroegtijdig in gesprek gaat met de betrokken overheden. Hoe meer u op papier heeft geregeld vóór het daadwerkelijk slopen, hoe meer rust het u als ondernemer geeft. Dus start tijdig!

Anke van den Berg, adviseur ruimtelijke ordening & milieu bij Van Dun Advies:

'Zorg voor een correcte berekening in de Aerius Check!'

De Aerius Check die voor deze regeling wordt gebruikt komt niet overeen met eerdere Aerius berekeningen. Het zorgvuldig invullen van de check met de juiste gegevens is van belang om een goede beoordeling te maken van de mogelijkheden tot deelname aan de regelingen. Natuurlijk geven eerdere Aerius berekeningen een indicatie van de emissie, maar vanwege de nieuwe berekenmethodiek zullen er altijd nieuwe berekeningen in de Aerius Check gemaakt moeten worden om te bepalen of u in aanmerking komt.  

Chris van der Heijden, directeur bij de Van Dun Groep:

'Denk altijd vooruit met je bedrijfsvoering.'

Zo’n regeling is voor sommige boeren een uitgelezen kans om hun ambities te realiseren en iets anders te gaan doen. Het beëindigen van je bedrijf of juist het doorgaan met boeren zijn natuurlijk grote en belangrijke keuzes. De publicatie van deze LBV regeling is natuurlijk een aanleiding om samen goed af te wegen wat je wil. Maar eigenlijk moet je ervoor zorgen dat je doorlopend nadenkt over je persoonlijke en bedrijfsmatige situatie en de ambities die je hebt. Een goed toekomstplan maakt de afweging bij zo’n regeling een stuk simpeler.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Stuur dan een mailtje naar simonebaijens@verschelvandun.nl of bel met 013 - 303 18 76.    

Ik wil contact